Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Det kommer badas i Poseidon i november

 
Hösten 2015 slutade inte som tänkt för IFK Göteborg. På förhand var man en av kandidaterna att ta hem ligatiteln (som vanligt), och man började bra. Trots att man bara förlorade 3 matcher och släppte in minst antal mål, slutade man ändå utan SM-guld. IFK Norrköping chockade och tog kanske det mest oväntade guldet någonsin i svensk fotboll. Något som jag inte tror upprepas. Det är väldigt få lag som lyckas vinna två år i rad.

I det här inlägget kommer jag motivera varför jag tror att guldet hamnar i Götet i år och vilka jag tror blir deras största utmanare.
IFK:s ryggrad är defensiven, men..
Stommen har man givetvis i försvaret. Defensiven behöver inga förändringar, man släppte in endast 22 mål på 30 matcher förra säsongen. John Alvbåge blev prisad som bästa målvakt. Mer behöver man inte säga.
Dock efter att Lasse Vibe lämnade för engelska Brentford fick IFK det allt svårare att hitta en kontinuerlig målskytt under hösten, och speciellt en målskytt som gick fram när det krävdes. Engvall gjorde några fina insatser, men lyckades inte hitta rätt jämnhet.
Hemvändaren, Tobias Hysén, har inlett bra med 3 mål på 3 matcher och en målgivande passning. En värvning som jag tror kommer bli väldigt avgörande om IFK Göteborg skall vinna årets Allsvenskan. I Hysén får du en som vet hur laget spelar, vet ligan mycket väl, har vunnit skytteligan tidigare och har erfarenhet av att vinna guldet. Det enda som kan svika är skadorna. Utanför elvan är spelartruppen ganska tunn och att hålla sig skadefria blir nyckeln. IFK blir svårslagna i år om de får behålla nyckelspelarna.

Malmö är IFK:s största utmanare, men faller ändå.
Mästarna från 2014 och CL-spelande Malmö FF slutade femma förra året. Inför denna säsong ansågs MFF som de stora favoriterna hos spelbolag, spelare och omröstningar. Hur ser det ut nu?
Allan Kuhn blev i januari Åge Hareides ersttare. Man har värvat in Lars Lagerbäcks landslagsman, Vidar Kjartansson, som gjorde succé i norska ligan för två säsonger sen men kommer senast, precis som Hysén, från Kinesiska ligan. Även danske landslagsspelaren, Anders Christiansen, från Cheivo har värvats in. Kanske hade man behövt mer än så.
Under de första tre matcherna har Malmö redan förlorat två matcher. Trots det tror jag Malmö kommer vara tillbaka i toppen, men ser ändå att det brister på några positioner och man verkar inte ha moralen att slå från underläge längre.
Allan Kuhn sade i en intervju med Sydsvenskan för två dagar sen att han tror på en vändning:
"Glöm inte att Juventus började sin säsong skitdåligt, och leder nu ändå."
Det är naturligt att vara segstartade under ny tränare, ny spelfilofi ska tränas in och fungera, inte bara på träningsplanen men också i tävlingsmatcher. Även om serien är lång är det psykologiskt svårt att komma tillbaka från dessa poängtapp, speciellt mot lag som man förväntar MFF skall slå, även när man är ur form.

Är Markus Rosenberg verkligen tillräcklig?
Visst, Rosenberg visar upp sig i stora matcher och gör en del viktiga mål. Är han tillräcklig jämn för att skjuta guldet hem till Malmö igen? Jag tvivlar.
Förra säsongen gjorde Markus Rosenberg bara 11 mål på 28 matcher i ligaspelet, tio mål bakom skyttekungen Emir Kujovic. När Malmö senast vann Allsvenskan för två år sen låg Rosenberg bakom hela 29 mål, då han gjorde 15 mål och 14 målgivande passningar. Inledningvis står han på noll mål efter tre matcher. Är han tillräckligt bra längre? Just här tror jag det avgörs. Malmö har inte någon pålitlig målskytt för en hel säsong, och där ser jag den stora skillnaden mellan Göteborg och Malmö.
Kort och gott: IFK besitter verktygen. En jämnare målskytt plus ett sammansvetsat försvar och en organisation som är rejält revanschsugna efter att ha fallit på målsnöret förra året.
 
I år tror jag man får en anledning att fylla på vattnet i Poseidon.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av zlatanist

Kommentera