Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Dennis Bergkamp - "Varför flyga när du kan gå på vatten?"
Under sina väldigt unga dagar brukade Bergkamp spela "vägg" hemma i sitt rum. Han var fascinerad av bollens fysik. Hur man kunde experimentera med bollens studsar och hur man kunde kontrollera den på ett annorlunda sätt. Den ikoniska "Bergkamp-piruetten" är ett exempel på vad Bergkamp ville åstadkomma med sitt sätt att spela fotboll. Mot Newcastle 2002, gjorde han ett av de mest unika målen fotbollen någonsin har skådat. Ett mål som kortfattat summerar Dennis Bergkamp.

https://www.youtube.com/watch?v=fqZi-1YUAEo

Lärde sig av Johan Cruyff
Dennis Nicolaas Maria Bergkamp
 växte tidigt upp i den anrika Ajax-akademin. Det började redan när Bergkamp var 11 år då han tidigt hittats i de låga amatördivisionerna i Amsterdam. När Bergkamp var 16 år tog ingen mindre än Johan Cruyff upp honom till seniorlaget. Bergkamp skolades i den så kallade totalfotbollen, den som Cruyff själv växte upp med och en spelare som många anser var den mest tongivande spelaren i det gamla Holland. 
Första europeiska matchen gjorde han faktiskt mot Malmö FF i Cupvinnarcupen, säsongen 86/87. Efter säsongen blev han även prisad till årets unga spelare i holländska ligan. Säsonger senare var han en etablerad spelare i a-laget. Säsongen 89/90 gjorde Bergkamp 29 mål på 36 matcher (delad etta i skytteligan med brassen Romário) och laget vann första ligatiteln på fem år. Detta skapade ett eko i fotbollseuropa. Bland annat fanns det intresse från Real Madrid som hade lagt bud på honom när han endast var 21 år. Detta var 1990, men Bergkamp kände inte sig redo att flytta utomlands då. Han gick sedan och vann skytteligan både 91 och 92, blev krönt till årets spelare i Holland två år i rad. Barcelona, Juventus och Milan var nu alla ute efter honom. Han var på den här tiden kanske den mest eftertraktade spelaren.
När Bergkamp istället köptes av Inter år 1993 blev han den näst dyraste spelaren någonsin. Under sina två säsonger i Italien lyckades han dock inte övertyga. Det blev endast 11 ligamål på två Serie A-säsonger - och hans värde gick ner. 1995 köptes han till Arsenal för 7.5 miljoner pund, då han blev den dyraste värvningen någonsin i England.

Tvivel fanns
När Bergkamp anslöt till Arsenal fanns det rubriker om att han skulle vara slöseri på pengar, att han inte kunde leva upp till förväntningarna. Det tog sju matcher för Bergkamp att göra sitt första mål - efter det kunde ingen stoppa honom.
Målskyttet var inte Bergkamps största signum, men när han gjorde mål var det med en sån otrolig elegans, något jag aldrig sett hos en annan spelare.
Geniet, artisten, magikern, perfektionisten. Det är svårt att exakt säga hur bra Dennis Bergkamp var med olika definitioner. Den holländska fotbollen skiljde sig en hel del från den traditionella engelska fotbollen som bestod av långbollar, tufft spel, mindre struktur, men kanske framförallt mindre teknikbaserad fotboll. Bergkamp gjorde ligan mer attraktiv, definitivt. Han var mannen som definierade det nya Arsenal i mitten av 90-talet och många år in på 2000-talet. Holländaren gav lyster och en ny dimension med sin bländande förstatouch och passningsspel. Skulle också vara den mest inflytelserika spelaren för Arsenal någonsin - kanske hela England.

(Artikel från The Sun, citerat av Stuart Pearce, 1995)

Smeknamnen
För en dryg vecka sen var det tio år sedan Bergkamp gjorde sitt sista mål för Arsenal. Det blev också hans sista i karriären, då han lade upp skorna på hyllan två månader senare. Målet var liksom mestadels av hans övriga mål, med den elegans han alltid hade visat under sina elva år i klubben. Han hade ett otroligt lugn med bollen och hans mål såg ofta nonchalanta ut. Han kunde skaffa mycket tid för sig själv för han kunde tänka ett steg före, hur motståndaren (försvararen) skulle tänka. Han kunde "frysa" motståndaren på ett otroligt sätt. Tidigare i karriären var Bergkamp nämligen försvarare och han har berättat från ett försvarsperspektiv att han på det sättet lärt sig mycket om sina beslut som forward. Han hade en teknik som på den tiden var revolutionerande och en touch som ingen hade under den epoken. Såg passningsluckor före han tog emot bollen, och tog emot bollen på ett sätt att han skapade yta för sig själv och hade en unik tyngd i passningarna. Man visste vad man skulle få se varje vecka.
Genom detta bildades smeknamnet "The Iceman".

Under VM 94 flög Bergkamp och hans holländska landslag runt i USA. Planet var tvunget att evakueras på grund av ett motorfel, sades det. En journalist skojade att han hade en bomb i sin väska. Efter denna händelsen bestämde han sig för att aldrig flyga igen. Därav missade han en hel del viktiga bortamatcher ute i Europa under hela sin karriär. När det gällde bortamatcher i England tog han tåget, bussen eller bilen. Därmed fick Bergkamp sitt alternativa smeknamn, The Non-Flying Dutchman. 

En av de bästa någonsin
Jag vill inte ta fram siffror över mål och assist som Bergkamp gjorde i Arsenal-tröjan. Siffrorna visar inte rättvisa. Han var en sådan spelare du endast kan avgöra om du sett honom spela under hela matcher. Dagens fotboll är väldigt statistikbaserad, vilket har dödat en hel del rykte om vissa spelare. Därför är det skönt att Bergkamp spelade på en tid då man inte fick se sånt, utan bara njuta av perfekta passningar, en sinnesnärvaro, balans och en blick för spelet som han hade.
Trots spelare som Edwin van der Sar, Marc Overmars, Ruud van Nistelrooy, Robin van Persie och Arjen Robben. Ännu idag är Dennis Bergkamp den enda holländaren som blivit invald i English Football Hall of Fame. Tidigare lagkamraten, Thierry Henry, har hyllat honom och sagt flera gånger att det är den bästa spelaren han spelat med. Då ska det tilläggas att Henry har spelat med spelare som Lionel Messi och Zinedine Zidane. Under 2015 blev han även framröstad till den bästa holländska spelaren senaste 25 åren.

Sedan 2011 har Dennis Bergkamp varit assisterande tränare i Ajax. Bredvid sig har han Frank de Boer, en annan holländsk fotbollslegendar. Om det finns en framtid för Bergkamp i manager-rollen skall bli väldigt intressant att se. Frågan är om han kan göra sig av med sin flygfobi vid en eventuell flytt till utländsk klubb?

Men varför flyga, när du kan gå på vatten?

Till sist vill jag länka en video som är mycket värd att se
https://www.youtube.com/watch?v=QrQf_voR9LU
 

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av zlatanist

Kommentera